Na Slovensku vyhodí ročne každý obyvateľ 100 kg potravinového odpadu, čo predstavuje 0,27 kg kuchynského odpadu denne. Ide o veľmi veľké množstvo odpadu, ktoré končí ako zmesový odpad na skládke. Najviac vyhadzujeme chlieb, pečivo, ovocie, zeleninu, mliečne výrobky, nerozbalené potraviny a zvyšky uvarenej stravy. Tento odpad v kontajneroch má veľmi špecifický hnilobný a nepríjemný zápach. Na skládke vytvára najviac skleníkových plynov, čo je zmes metánu, oxidov dusíka a sírovodíka. Nevyhadzujme preto tento odpad na skládku, keď ho vieme opätovne využiť.
Je dôležitým zdrojom minerálov a vo forme kompostu má nenahraditeľný význam pre naše poľnohospodárstvo a pre obnovu a udržateľnosť celého ekosystému, vrátane udržiavania vody v krajine. Odklon kuchynského odpadu zo skládok má preto veľký význam pre naše životné prostredie, ale cesta k efektívnemu zberu takéhoto odpadu je často náročná a nákladná.
Existuje mnoho spôsobov, ako triediť a prepravovať tento odpad po celom svete. Jednou z osvedčených metód, ktorá sa už používa napríklad vo Veľkej Británii, Taliansku, je skladovať kuchynský odpad v menších kontajneroch s objemom 20-40 l, ktoré sú umiestnené na ulici pri domoch a vysýpané v týždenných alebo 2 týždenných intervaloch. V prípade týždenného zberu postačuje 20 až 25 l kontajner pre väčšinu domácností. Kontajner s 35-40 litrami je vhodnou voľbou pre veľké rodiny a ďalších, ktorí pripravujú viac jedla. Vonkajšie kontajnery musia mať vysoko kvalitný dizajn, najmä uzamykateľné a dobre priliehavé veko, ktoré zabezpečuje bezpečné skladovanie odpadu. Veko, ktoré zabraňuje úniku a nepriťahuje škodcov (hmyz, vtáky, hlodavce atď.). V prípade bytových domov a iných budov, kde kontajner zdieľa niekoľko rodín, sa odporúča použiť kontajnery v objemoch 120-240 l.
Ďalšou možnosťou zberu kuchynského odpadu z rodinných domov je zber spolu s ďalším organickým odpadom zo záhrad (hnedé kontajnery na zber BIO ). Výhodou tohto systému pre mnohé mestá a obce je, že už predtým tieto typy kontajnerov zakúpili. V tomto prípade by sa malo zvážiť, či je veľkosť kontajnerov vhodná na dodatočné množstvo odpadu a ako sa bude s ním zaobchádzať.Nevýhodou tohto systému je potreba hygienizácie odpadu z kuchyne aj odpadu zo záhrad, čo prináša vyššie náklady na spracovanie bežného biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad.